Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Урологія Варикоцеле – захворювання, що негативно впливає на репродуктивну систему чоловіків

    Варикоцеле – захворювання, що негативно впливає на репродуктивну систему чоловіків

    Повх Маркіян Юрійович

     

    Автор: Лікар-уролог МЦ Oculus Повх Маркіян Юрійович

     

     

     

    Протягом останніх років значно збільшилась кількість випадків бездітності молодих пар. При задовільному самопочутті, активному статевому житті молоді подружжя не здатні до запліднення.

    Зазвичай вважають, що причиною є проблеми у жіночому організмі і обстежуються тільки представниці прекрасної статі. Так, в ряді випадків діагностується захворювання жіночої статевої сфери, які значно утруднюють або унеможливлюють процес запліднення природнім шляхом. Але не слід забувати, що у цьому важливому і складному процесі беруть участь і чоловіки і причиною безплідності може бути незадовільна якість сперми.

    Варикоцеле

    Однією з найчастіших причин появи негативних змін у спермі є варикоцеле (варикозне розширення вен сім’яного канатика). Суть захворювання полягає у слабкості судинної стінки вен калитки. Як наслідок – порушення нормального кровообігу в яєчках, недоотримання ними поживних речовин та кисню, а також, порушення нормального температурного режиму необхідного для адекватного сперматогенезу (процесу утворення сперматозоїдів).

    В переважній більшості, захворювання досить «підступне» – у пацієнтів відсутні будь-які скарги, і варикоцелле у них діагностується тільки після огляду урологом (планові медогляди, військомат), або після одруження при невдалих спробах завагітніти. У інших можуть виникати тянучі, больові відчуття (найчастіше в лівій половині калитки), що посилюються при фізичному навантаженні.

    Варикоцеле розвивається протягом тривало часу. Виникненню захворювання сприяють значні фізичні навантаження, шкідливі звички, спадкова схильність до варикозу. Хвороба діагностується у чоловіків різних вікових груп. Ступінь негативного впливу на сперматогенез залежить від віку пацієнта, вираженості (ступеня) варикоцеле, часу проведення необхідного лікування.

    Варикоцеле

    Для підтвердження чи виключення цього діагнозу необхідні наступні обстеження:
    1. Спермограма (лабораторне обстеження, яке дозволяє оцінити якість сперми, виявити можливі запальні зміни).
    2. Доплерографія (ультразвукове обстеження судин калитки для виявлення порушень кровотоку).
    3. Загальні аналізи крові та сечі
    4. Огляд уролога.

    Щоб уникнути багаторазових, повторних візитів – рекомендовано виконати лабораторні обстеження та доплерографію перед консультацією уролога.

    При ранній діагностиці і початку лікування можливе зменшення до мінімуму негативного впливу варикоцеле на репродуктивну систему чоловіків. Вибір методу лікування залежить від: результатів лабораторних обстежень, віку пацієнта, комплекції пацієнта.

    Повх Маркіян Юрійович

    Довіра, здобута працею!