Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Офтальмологія Глаукома – “тихий крадій зору”

    Глаукома – “тихий крадій зору”

    Автор: Лікар-офтальмолог МЦ «Oculus» Антимис Оксана Вікторівна

    Глаукома – хронічне прогресуюче захворювання при якому незворотньо уражається зоровий нерв. Основним фактором ризику глаукоми є підвищений внутрішньоочний тиск (ВОТ), а також вік, спадковість, короткозорість, атеросклероз, гіпертонія.

    Глаукома - “тихий крадій зору”

    Програми нагляду за глаукомою
    В МЦ «Окулюс» для збереження Вашого зору здійснюються програми нагляду за глаукомою. Періодично Лікар визначає Цільовий тиск пацієнта – тиск, при якому призупиняється відмирання клітин зорового нерву.

    Для цього проводяться такі обстеження:
    1. Огляд окуліста (перевірка гостроти зору, гостроти зору з корекцією, біомікроскопія переднього відрізку і очного дна, за потреби – гоніоскопія) 2 рази на рік.
    2. Вимірювання внутрішньоочного тиску (ВОТ):
    – при стабільному ВОТ кожні 2міс.
    – при нестабільному – в залежності від рівня ВОТ, але не рідше, ніж 1раз на місяць.
    3. Комп’ютерна периметрія (визначення поля зору):
    – перший рік – кожні 3 місяці (4рази на рік)
    – далі при стабільному перебігу кожні 6місяців (2рази на рік).
    – далі при нестабільному перебігу 4 рази на рік.
    4.Оптична когерентна томографія зорового нерву (визначення товщини шару нервових волокон):
    – при стабільному перебігу – 1раз на рік
    – при нестабільному перебігу – 2рази на рік.

    Лікування глаукоми
    Найважливіше місце в лікуванні глаукоми займає нормалізація внутрішньоочного тиску, зниженні його до показника цільового тиску.

    Методи лікування глаукоми:
    1. Гіпотензивні краплі: закапуйте регулярно згідно призначень лікаря, бажано у той сам час доби. Після закапування закрийте очі і натисніть на внутрішні кутики очей до 3-5хв (для збільшення ефективності ліків та зменшення системного впливу на організм). При використанні декількох видів крапель зачекайте 10-15хв. Інформуйте лікаря щодо переносимості препаратів. Якщо у Вас серцева недостатність, синусова брадикардія, хронічні захворювання легень (бронхообструктивний бронхіт, бронхіальна астма тощо) повідомте про це лікаря. Відміна, заміна крапель проводиться лише з дозволу лікаря!!!
    2. Лазерне лікування (лазерна трабекулопластика)
    3. Хірургічне лікування.
    Доцільно також проходити курси підтримуючого лікування зорового нерву (покращення живлення та обмінних процесів) 1-2рази на рік. Важливе місце займає контроль артеріального тиску та рівня холестерину (під наглядом терапевта).

    Статистка захворювання
    Серед причин сліпоти згідно з результатами епідеміологічних досліджень практично у всіх регіонах світу глаукома займає друге місце. За результатами досліджень ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%. Якщо тиск тримається на рівні 30 мм рт.ст., то сліпота розвивається через 3 роки. У 2010 році у світі зареєстровано 105,0 млн. хворих на глаукому, з них 5,2 млн мають сліпоту на обох очах. В Європі на глаукому припадає 12% всіх випадків сліпоти. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. чоловік протягом 10 років.

    Важливо знати!
    Боротьба з глаукомою – це активний процес не тільки з боку лікаря, але і з боку пацієнта. Завдання фахівця – допомогти пацієнтові опанувати методами самоконтролю, грамотно застосовувати ліки, дізнатися правила диспансерного спостереження. Однак застосувати це все на практиці може тільки сам пацієнт.

    Антимис Оксана Вікторівна

    Довіра, здобута працею!