Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Офтальмологія Давайте розвіювати свої страхи разом! Відповіді на найпопулярніші запитання щодо лазерної корекції.

    Давайте розвіювати свої страхи разом! Відповіді на найпопулярніші запитання щодо лазерної корекції.

    Молошій Володимир Васильович

     

    Автор: лікар-офтальмолог Молошій Володимир.

     

     

    Слабкий зір – це безліч незручностей в побуті: неможливість впізнати знайомих, котрі йдуть далеко від вас, також номери громадського транспорту, не видно акторів на сцені в театрі чи соліста улюбленої групи на концерті… Список можна продовжувати. А як не згадати незручності окулярів чи лінз! Думаю, хто ними користувався, точно хоча б один раз задумувався про лазерну корекцію.  Що ж, розглянемо найбільш популярні запитання щодо  (назвемо це страшне слово) операції.

    –  А хіба операція не полягає у «спаленні сітківки»?

    Ніхто  безцінну сітківку НЕ палитиме! Вручання проводять лише на рогівці ока – лазером в чітко визначених межах змінюють її кривизну. Не варто плутати лазерну корекцію зору  із лазерною коагуляцією (проводиться, наприклад,  при  відшаруванні чи дірках сітківки). Так, останню  інколи призначають перед лазерною корекцією, проте лише за показаннями. Це дві цілком окремі процедури – часто відшарування трапляється незалежно від лазерної корекції.

    А чому самі лікарі-офтальмологи із низьким зором використовують окуляри, а не проводять корекцію?

    Що ж, не секрет — на сьогодні окуляри стали модним трендом – багато осіб не проти одягти їх на співбесіду, на роботу чи побачення – щоб створити враження впевненої та  освіченої людини. Насправді жодних таємниць у  лазерній корекції немає – навіть  троє наших колег із МЦ «Окулюс» зробили таку корекцію собі та близьким.

    — А мій зір не знизиться ще більше після операції?

     Якщо рогівка та інші структури ока пацієнта є здорові, то зір однозначно поліпшиться. Якщо є відхилення – це проявиться на передопераційному обстеженні. В світовій практиці немає даних про пацієнтів, які повністю втратили зір після корекції.

    — А як же ускладнення? Все-таке це операція..»

     Звісно, певні ризики є, як і в кожному втручанні, проте в у випадку лазерної корекції ймовірність ускладнень становить 3-7%, ризик серйозних ускладнень – менше 1%.

    Серед серйозних ускладнень варто згадати кератоконус – конічну форму рогівки. В такому випадку в центральній частині ока  спостерігається конічне випинання рогівки, що веде до падіння зору. Якщо після корекції проявиться зазначене ускладнення, то його виявляють на  ранній стадії та надають потрібну допомогу вчасно. Обстеження на кератотопографі МЦ «Окулюс» дозволяє побачити найменші відхилення рогівки до та після операції. Також після операції деякі пацієнти відзначають проблеми із нічним зором, а саме ореоли навколо джерел світла. Це становить серйозну перешкоду, наприклад, при нічному водінні авто. Інколи після операції зустрічається синдром сухого ока, проте зазвичай це прояви задавненого синдрому, котрий згодом повертається до післяопераційного рівня.

    — Чи збережеться добрий зір, отриманий шляхом корекції, протягом довгих років?

    Так, зір зберігатиметься назавжди. Він може впасти лише тоді, коли в пацієнта розвиватимуться інші хвороби очей, котрі не пов’язані із проведеною раніше корекцією.

    — Чи варто проводити корекцію до народження дитини – відомо, що після пологів зір може знизитись?

    Приблизно півроку після операції очі остаточно відновлюватимуться – стільки й рекомендують зачекати із плануванням вагітності після лазерної корекції зору. Зрештою, всі майбутні матусі проходять огляд в офтальмолога, котрий і виявляє негаразди із зором. — здебільшого вони пов’язані зі іншими хворобами ока, а не корекцією, якщо таку і проводили.

    — «Скільки часу мені доведеться провести в лікарні?»

    Якщо немає ускладнень, ви можете в день операції повернутись додому. Наступні кілька днів ви відчуватимете певний дискомфорт – весь цей час за пацієнтом спостерігає лікар. Згодом це пройде і ви будете радіти новому зору!

    Є випадки, коли робити лазерну корекцію неможна, або коли вона не дасть бажаного результату, тому спочатку обов’язково пройдіть комплексне обстеження в офтальмолога, а вже потім думайте за лазерну корекцію. Безпосередньо перед операцією рекомендуємо вам ще раз обговорити з лікарем всі можливі ускладнення. Цей список може бути значний, проте  ваше здоров’я – безцінне.

     

    Довіра, здобута працею!