Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Неврологія Як вилікувати мігрень?

    Як вилікувати мігрень?

    Немає на Землі людини, яка, хоча б раз у житті, не скаржилася б на сильний головний біль. Біль буває різний: ниючий, розпираючий, пекучий, стискаючий стріляючий. Часто пацієнти скаржаться також на пульсуючий головний біль. Біль, який заважає нашій повсякденній роботі, перешкоджає якісно виконувати професійні та домашні обов’язки. Головний біль може бути основною, а іноді і єдиною скаргою більше ніж при 45 різних захворюваннях.

    Розповідає лікар-невролог МЦ “Окулюс” Оксана Гурська

    Мігрень – це одна із найбільш поширених форм первинного головного болю, яка нерідко є причиною зниженої працездатності (декількох днів на місяць, чи навіть на тиждень). Згідно з статистикою від мігрені потерпає близько 10% населення земної кулі. Дане захворювання зустрічається у жінок молодого віку втричі частіше ніж у чоловіків. 

    Спадковість відіграє важливу роль у виникненні мігрені. Якщо батьки хворіють на мігрень, то збільшується ризик даної хвороби у дітей.

    Чому болить голова?

    Які ж клінічні прояви цього захворювання? Симптоми мігрені  —  пульсуючий (іноді розпираючий) сильний головний біль, досить часто в одній половині, який може супроводжуватися нудотою, блювотою, підвищеною подразливістю на світло, звуки чи запахи. У деяких випадках спостерігається сильний біль у скронях. Фізична активність часто посилює біль. Напад мігрені можуть спровокувати будь-які  стресові ситуації, сильні емоції, а нерідко і розслаблення після емоційного навантаження або важкого робочого тижня, зміни погодних умов та часових поясів. Пацієнти із мігренню можуть негативно реагувати на різкі запахи, прийом алкоголю, деяких продуктів (сир, кава, шоколад, горіхи), на харчові консерванти та підсилювачі смаку.

    Коли необхідна консультація невролога?

    Больовий напад голови може тривати від декількох годин до трьох діб. Біль досить часто носить настільки інтенсивний характер, що перешкоджає нормальній повсякденній працездатності, а іноді пацієнт не може навіть піднятися з ліжка. 

    Ознаки мігрені

    Близько третини пацієнтів перед нападом мігрені мають ауру. Симптоми аури можуть бути – позіхання, зорові прояви: спалахи, іскри, яскраві спіралі перед очима, часткове випадіння поля зору; чутливі розлади: оніміння язика, обличчя, або однієї з кінцівок. Аура може тривати від декількох хвилин до 1 години. Можливі різноманітні вегетативні розлади, такі як підвищена пітливість, зростання температури тіла, озноб, дисфункція кишківника, серцебиття. 

    Види головного болю та можливі ускладнення. Симптоми мігрені у жінок

    У жінок напади часто пов’язані із прийомом гормональних протизаплідних засобів та гормональними змінами: період овуляції, період менструації – передменструальна мігрень.

    Окрім класичної мігрені, описаної вище, існують інші її форми:

    • ретинальна (проявляється минущою сліпотою на одне око)
    • офтальмоплегічна (порушення рухів очного яблука на стороні болю)
    • геміплегічна (геміпарестетична) мігрень. Остання проявляється слабкістю руки або руки і ноги.
    • базилярна мігрень (з порушенням мови, або з шумом у вухах і головокружінням, порушенням координації, навіть можливе порушення свідомості)

    Небезпечні ускладнення мігрені:

    • мігренозний статус (виражений біль голови, переважно мігрені без аури) триває довше 72 год.
    • мігренозний інсульт (прояви аури зберігаються довше 60 хвилин, а при КТ або МРТ обстеженні виявляється вогнище інсульту).

    Ускладнення однозначно вимагають госпіталізації і лікування у неврологічному стаціонарі.

    Мігрень  —  неврологічна проблема

    Тривалий безконтрольний прийом різних знеболюючих препаратів може привести до абузисного (медикаментозного) болю голови, з яким важко самостійно дати раду. Тому не варто нехтувати даними скаргами, а звернутися до невролога.

    Консультація приватного невролога у МЦ Oculus

    Разом з тим біль голови може супроводжувати і інші небезпечні захворювання, а саме бути проявом крововиливу або тромбозу мозкових судин, менінгіту, енцефаліту, невралгії черепних нервів, ускладненням патології шиї, носа та його пазух, вуха, очей, зубів.

    Не задумуючись над тим чому ж болить голова, а займаючись самолікуванням, пацієнт може нашкодити собі, втратити дорогоцінний час, своєчасно не виявивши первинне захворювання.

    Лікар-невролог у львівській клініці “Окулюс”

    У медичному центрі «Окулюс» досвідчений лікар-невролог допоможе вам розібратися з причинами головного болю, провести диференційну діагностику з іншими захворюваннями, при потребі призначить необхідні обстеження. Це дасть можливість встановити контроль над нападами мігрені, зменшити частоту та вплинути на причини їх виникнення. Невролог медцентру «Окулюс» підбере препарати для зняття приступу та профілактичну терапію для зменшення частоти нападів. Невролог медичного центру «Окулюс» володіє методикою лікування мігрені за допомогою ботулінотерапії А в разі потреби вам може бути запропонована консультація суміжних спеціалістів (офтальмолога, ендокринолога).

    Не потерпайте від болю голови, звертайтесь за допомогою до фахівців медцентру «Окулюс».

    Довіра, здобута працею!