Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Ендокринологія Захворювання щитовидної залози та вагітність

    Захворювання щитовидної залози та вагітність

     

    Автор: Герасименко Вікторія Володимирівна – лікар ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії

     

     

     

    Гормони ЩЗ матері, проникаючи через плаценту, з самого початку приймають участь в закладці та розвитку органів та систем ембріона, особливо нервової, серцево-судинної систем та опорно-рухового апарату. Після 12-14 тижня вагітності ЩЗ плода починає виробляти свої гормони.

    ЩЗ та репродуктивна система

    У жінок часто поєднано дисгормональні захворювання жіночої статевої сфери (фіброміоми матки, полікистоз яєчників, кісти яєчників, ендометріоз, мастопатії) з захворюваннями ЩЗ. Це пов’язано з тісним взаємозв’язком функціонування цих систем.

    Порушення функції ЩЗ (гіпотиреоз чи гіпертиреоз) можуть призводити до порушення менструальної функції, стати причиною безпліддя та невиношування вагітності. У дівчаток при гіпотиреозі відзначаються ПМЦ, затримка статевого розвитку, аменорея.

    Аутоімунний тиреоїтид асоціюється у жінок з невиношуванням вагітності. При настанні вагітності у них підвищений ризик дисфункції щитовидної залоз.

    Під час вагітності різноманітний вплив гормонів (хоріогонічного гонадотропіну, естрогенів) на ЩЗ що потребує диференціальної діагностики.

    Тиреоїдні гормони впливають на нормальне функціонування молочних залоз, на різні структурні елементи залоз. Вважають, що зниження функції ЩЗ у тричі підвищує ризик розвитку мастопатії. Встановлено
    захисний ефект йоду при лікуванні захворювань молочної залоза.

    У багатьох жінок (понад 50%) з безпліддям відзначається патологія ЩЗ. У кожної другої жінки порушення менструального циклу і / або безпліддя передують захворюванням ЩЗ.

    Важливо знати

    Немає жодних захворювань ЩЗ, які є абсолютним протипоказом для вагітності;

    Переривання вагітності при виявленні практично будь- якої патології ЩЗ не показано;

    При плануванні вагітності необхідно звернутися до ендокринолога для лікувально-профілактичних заходів та попередження ускладнень;

    Усім жінкам, що мають різноманітні дисгормональні захворювання репродуктивної системи (ПМЦ, СКЯ чи кісти яєчників, міома матки, гіперплазія ендометрію, ендометріоз, мастопатія), обов’язкове обстеження ЩЗ.

    Усім жінкам репродуктивного віку, які проживають в регіоні природного йодного дефіциту, рекомендується
    використання йодованої солі у харчуванні.

    Індивідуальну йодну профілактику слід розпочинати на етапі підготовки до вагітності (прегравідарної підготовки) за 3 міс. і продовжувати під час вагітності і в період лактації у вигляді препаратів йодиду калію 200 мкг / добу;

    Вагітним жінкам НЕ слід вживати йодовмісні біологічно активні добавки з метою індивідуальної йодної профілактики;

    Носійство антитіл до тиреоїдної пероксидази НЕ вважається протипоказом до призначення йодиду калію, хоча й потребує динамічного контролю функції ЩЗ впродовж вагітності;

    Протипоказом для призначення індивідуальної йодної профілактики під час вагітності є патологічний тиреотоксикоз (хвороба Грейвса, тиреотоксична аденома).

    Вагітність та аутоімунний тиреоїдит

    Автоімунний тиреоїдит (АІТ) — це хронічне запалення щитовидної залози (ЩЗ) автоімунного ґенезу, пов’язане з ушкодженням та деструкцією фолікулів ЩЗ.

    Класифікація АІТ:

    1. Хронічний автоімунний тиреоїдит.

    2. Післяпологовий тиреоїдит — розвивається внаслідок надлишкової реактивації імунної системи після її природного пригнічення під час вагітності.

    3. Безбольовий (мовчазний) тиреоїдит — причини виникнення невідомі.

    4. Цитокініндукований тиреоїдит — може виникати внаслідок лікування препаратами інтерферону пацієнтів із гепатитом С та захворюваннями крові.

    Вагітність і вузловий зоб

    Розповсюдженість вузлових утворень ЩЗ серед вагітних жінок становить близько 4%, при цьому йдеться лише про вузли, що пальпуються, або ті, що, за даними УЗД, перевищують у діаметрі 1 см.

    Вузловий та багатовузловий колоїдний зоб не є показанням для переривання вагітності.

    Вагітність і гіпотиреоз

    Гіпотиреоз — стан, обумовлений тривалою, стійкою нестачею гормонів щитовидної залози.

    Розповсюдженість — 19 на 1000 жінок

    Розрізняють такі види гіпотиреозу:

    • Первинний (тиреогенний)
    • Вторинний (гіпофізарний)
    • Третинний (гіпоталамічний)
    • Тканинний (транспортний, периферичний).

    За ступенем тяжкості:

    • Латентний (субклінічний) — підвищеннярівня ТТГ при нормальних рівнях Т4
    • Маніфестний — гіперсекреція ТТГ при зниженому рівні Т4, клінічні прояви
    • Компенсований
    • Декомпенсований
    • Ускладнений (тяжкий перебіг).

    Хворі скаржаться на стомлюваність, мерзлякуватість, підвищення ваги, сухість шкіри та закрепи. При фізикальному обстеженні відмічається сухість та лущення шкіри, захриплість голосу та набряклість обличчя. При первинному гіпотиреозі зазвичай відмічають зоб. Фаза розслаблення сухожильних рефлексів уповільнена.

    Вагітність і тиреотоксикоз

    Тиреотоксикоз — це стан, який виникає при підвищеній продукції гормонів ЩЗ. Серед усіх форм тиреотоксикозу 90% становлять дифузний токсичний зоб та тиреотоксична аденома. Серед інших причин — багатовузловий токсичний зоб, міхуровий занесок, хоріокарцинома, тератома яєчника, а також використання препаратів йоду з лікувальною та діагностичною метою.

     

    Довіра, здобута працею!