Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Про карієс

    Автор: лікар-стоматолог МЦ “Oculus” Мазур Мар’яна

    Карієс? Мабуть, кожен з нас чув таке слово, адже це найчастіший діагноз в стоматології. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я карієс займає перше місце за розповсюдженістю серед усіх захворювань на світі. Майже 95% людей у світі мають запломбовані зуби, внаслідок розвитку карієсу.

    Але що ж таке карієс?

    Карієс – це руйнування твердих тканин зуба під дією мікроорганізмів у ротовій порожнині. Розпочинається хвороба з ураження емалі, а згодом і дентину, що при подальшому розвитку призводить до неприємних ускладнень : пульпіту та періодонтиту. Найнебезпечнішим є карієс, який розвивається між зубами, так як він практично невидимий та вражає у 80% випадків одразу 2 зуба.
    карієс
    Як він утворюється?

    Утворення карієсу розпочинається дуже просто – з недочищених зубів. Основним харчуванням для мікробів є залишки їжі, особливо вуглеводної, тобто солодощів. Карієс розпочинається з маленької плями – демінералізації, яку при ранньому виявленні можна легко вилікувати.

    Карієс під пломбою, або що таке вторинний карієс?

    З найрізноманітніших причин у вже полікованому зубі може розвиватися карієс під пломбою. Найнебезпечніше в цій ситуації, те що людина думає, що зуб здоровий, адже лікований. Він може виникати внаслідок поганої ізоляції, використання вати, замість кофердаму. Також, через неадекватне вичищення порожнини від інфікованого дентину, таке може статися, якщо лікар нехтує анестезією. Або ж реставрація стоїть більше 5 років. Усі фотополімерні матеріали дають так звану усадку, через що можуть виникати мікротріщини між пломбою та зубом. Найкраще попередити такі неприємності – це регулярне відвідування стоматолога, в ідеалі – раз у пів року.

    Симптоми

    Карієс – це хронічне захворювання, тому поки не дає загострення, не дає жодних симптомів. Основні симптоми з’являються лише коли порожнина в зубі настільки велика, що там застряє їжа, тоді й може з’являтись певний дискомфорт при її вживанні. Біль від кислого, солодкого, при вживанні холодного чи гарячого. Також, пацієнт може помітити потемніння на зубі. Якщо ви відчуваєте гострий біль, то карієс уже перейшов у наступну стадію – запалення пульпи.

    Що робити якщо ви помітили карієс?

    В першу чергу потрібно звернутися до кваліфікованого лікаря-стоматолога. Після ретельного огляду та встановлення діагнозу, він запропонує відновити зуб за допомогою пломбувального матеріалу. Ця процедура займає близько години на один зуб. При лікуванні, Вам слід поцікавитись чи працює лікар з анестезією, кофердамом та якісними фотокомпозитами. Зуб повинен бути відновлений так, щоб не було видно межі між пломбою та тканинами зуба, а нитка плавно ковзала по контактах. Якісна реставрація буде служити вам більше 10 років.

    Як запобігти?

    Запобігти водночас і просто, і не дуже. Головне – це ретельна та щоденна гігієна ротової порожнини. У вашому арсеналі повинні знаходитись: щітка, паста, ополіскувач, зубна нитка. При постійному використанні усіх цих засобів ризик виникнення карієсу значно зменшиться. А також слід не забувати відвідувати стоматолога раз у півроку на процедуру професійної гігієни. А що це таке і для чого воно вам, ви дізнаєтесь у наступній статті. Будьте здорові!

    Довіра, здобута працею!