Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Ендокринологія Вітамін Д – це не просто класичний вітамін

    Вітамін Д – це не просто класичний вітамін

    Герасименко Вікторія Володимирівна

     

     

    Автор: Герасименко Вікторія Володимирівна – лікар ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії

     

     

    Що ви знаєте про вітамін Д?

    Чи знаєте ви, що вітамін Д не просто класичний вітамін, а Д-гормон?

    Про це  ми сьогодні і поговоримо.

     

    Вітамін Д регулює 2000 генів в організмі людини, впливаючи на:

    • імунну систему,
    • репродуктивну систему,
    • дихальну систему, кісткову та м’язеву системи.

     

    Недостатній рівень вітаміну Д спричиняє порушення систем організму дорослої людини та дитини.

     

    Дефіцит вітаміну Д має характер пандемії.

    Вітамін Д утворюється в шкірі під дією сонячних променів.

    Доведено, що 95 відсотків українців мають низький рівень вітаміну Д.

     Чому?

    Україна розташована у регіоні з низьким рівнем інсоляції (дії сонячного проміння).

    Також більшість з нас працює у приміщеннях та потрапляють під сонячне проміння лише ввечері.

    Окрім цього, достатньо вітаміну Д під дією сонця виробляється у шкірі лише літом, у період з 10-11 до 14-15 год.

    Харчування також не забезпечує достатньої кількості вітаміну Д.

     

    Джерела вітаміну Д

    1. СОНЦЕ.

    Щоб в організмі утворилася достатня кількість вітаміну Д, у широтах України потрібно перебувати на сонці з відкритим обличчям і в літній сорочці з короткими рукавами не менше 5-6 годин на день. Улітку це теоретично можливо, але в інші пори року актуальною залишається проблема дефіциту вітаміну Д.Інакше кажучи, розраховувати на сонячний вплив для насичення організму вітаміном Д не варто.

    1. ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ.

    Чи можливо поповнити запас вітаміну Д з їжею?

    Для того, щоб отримати з їжею тільки 400 МО вітаміну Д, потрібно:

    1 л молока

    1 банка консервованих сардин

    20 штук яєць

    2 кг свіжої печінки

    4 пачки вершкового масла

    400 г лосося (не дикого).

    Оскільки щоденно вживати такий обєм продуктів неможливо, організму необхідно додаткове джерело вітаміну Д.

     

    ПОРУШЕННЯ  І  СТАНИ,  СПРИЧИНЕНІ  ДЕФІЦИТОМ  ВІТАМІНУ  Д

    • рахіт, остеопороз
    • підвищення ризику раку простати, молочної залози, прямої кишки та інших видів раку
    • підвищена частота інфекційних захворювань
    • аутоімунні захворювання: цукровий діабет 1-го типу, розсіяний склероз, псоріаз, аутоімуннийтиреоідит
    • підвищений ризик серцево-судинних захворювань
    • слабість м’язів, часті падіння
    • підвищений ризик розвитку несприятливих наслідків вагітності

    (прееклампсія, передчасні пологи, низька вага дитини при народженні)

     

    Як діагностувати дефіцит чи недостатнє вживання вітаміну Д?

     

    Вимірювання 25-гідроксивітаміну Д є критерієм для оцінки стану.

     

    Що ж робити, коли проведено лабораторний тест і виявлено дефіцит (недостатність) вітаміну Д?

    Довіра, здобута працею!