Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Блог Цукровий діабет ІІ тип. Раціональне харчування

    Цукровий діабет ІІ тип. Раціональне харчування

    Автор – Герасименко Вікторія Володимирівна – лікар ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії

     

     

     

    Раціональне харчування  (від латинського rationalis розумний) – це фізіологічно повноцінне харчування, що враховуєхарактер праці, фізичну активність, вік. Воно сприяєзбереженню здоров’я, високої фізичної та розумової працездатності, а також активному довголіттю.

    Раціональне харчування відноситься до факторів, що зміцнюють імунітет

    Що таке метаболічний синдром?
    Під цим поняттям експерти мають на увазі цілий комплекс порушень обміну речовин. До них відносять: ожиріння по абдомінальному-вісцеральному типу, гіпертонію, порушення ліпідного і вуглеводного обміну в організмі, збої у роботі дихальної системи, які трапляються переважно вночі.

    Кожне із зазначених захворювань тісно пов’язане одне з одним. А їх комбінація визначає наявність у людини метаболічного синдрому.

    Що лежить в основі метаболічного синдрому?
    В основі патології лежить інсулінорезистентність. Говорячи простою мовою, це несприйнятливість тканин і клітин до інсуліну. Вони просто на нього не реагують, тому рівень цукру в крові не знижується, а людина постійно відчуває слабкість і втому.

    У результаті виникає гіперінсулінемія, яка з часом може призвести до цукрового діабету, гіпертонії, атеросклерозу та інших неприємних наслідків.

    Клінічна картина  метаболічного синдрому

    1. Абдомінально-вісцеральне ожиріння
    2. Інсулінорезистентність та гіперінсулінемія
    3. Порушення толерантності до глюкози і ЦД 2 типу
    4. Артеріальна гіпертензія
    5. Дисліпідемія (ліпідна тріада: ліпопротеїни низької та високої щільності, тригліцериди)
    6. Ранній атеросклероз або ішемічна хвороба серця
    7. Порушення гемостазу
    8. Гіперурикемія і подагра
    9. Мікроальбумінурія
    10. Гіперандрогенія

    ЦІЛІ ЛІКУВАННЯ ОЖИРІННЯ

    • Зменшення маси тіла (зі швидкістю 0,5-1,0 кг на тиждень)
    • Підтримання зниженоЇ маси тіла і запобігання повторної прибавки
    • Зниження рівня глюкози
    • Зменшення вираженості факторів ризику супутніх захворювань: зниження артеріального тиску і ліпідів крові

    Продукти, які можна вживати без обмежень зелень, усі овочі, за винятком картоплі, чай, кава без додавання вершків і цукру

    Продукти, які можна вживати у помірній кількості (половину від звичайної порції): нежирне м`ясо, нежирна  риба, нежирні молочні продукти і сир, картопля, кукурудза, бобові, хліб, каші, фрукти (3-4 порції на день)

    Продукти, які слід виключити  із повсякденного раціону:

    • продукти, що містять багато жиру: масло, жирні м`ясо і риба,
    • копченості, ковбасні вироба, шкірка птахів, консерви
    • сир із жирністю більше 30-40 %,
    • вершки, сметана, майонез, горіхи і зернята
    • Цукор і солодощі (кондитерські вироби, цукерки і шоколад)
    • варення, джем, мед, солодкі напої, морозиво
    • алкогольні напої

    ЖИРИ – ПЛАСТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ, ДЖЕРЕЛО ЖИРОРОЗЧИННИХ ВІТАМІНІВ

    “приховані” –  м`ясо, риба, молоко, сир

    “явні” – масло, копченості, сало, смажене, майонез, сметана, зернята, горіхи

    Добова потреба – 20-30 г масла, до 30-40 г сметани  (10-15% жирності)

    ВУГЛЕВОДИ

    Легкі (швидкі) вуглеводи

    цукор

    солодощі (включно кондитерські

    вироби, шоколад ), мед – виключаємо

    Повільні вуглеводи (крохмалі)

    Хліб – 1 шматок

    Картопля – 1 середня картоплина

    Макарони, каші, бобові – усі гарніри

    по 1/2 склянки (2 ст. ложки з гіркою)

    1 ХО  (хлібна  одиниця)= 12 г вуглеводів

    Фрукти (окрім бананів, винограда, кавуна, дині, сухофруктів)  – 1 апельсин, 1 яблуко, груша, персик, дрібні фрукти (мандарини, абрикоси, сливи) – 3 – 4 шт. ,чашка будь-яких дрібних ягід – 140-170 г

    Рідкі молочні продукти – 1 склянка

     

    Довіра, здобута працею!