Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Напрямки Психотерапія «Тривожний фальшстарт»: чи справді надмірна тривога керує вашим життям?

    «Тривожний фальшстарт»: чи справді надмірна тривога керує вашим життям?

    %d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%87%d1%83%d0%ba 

    Автор:  Плевачук Оксана Юріївна- кандидат медичних наук, лікар психіатр та психотерапевт

     

     

     

    Тривога є природною реакцією людини на загрозу, однак, на відміну від страху, є іноді набагато менш зрозумілим відчуттям. Коли ми тривожимося, то іноді нам буває важко точно визначити чого ми конкретно боїмося. З давніх-давен тривога допомагала людям виживати та вчасно реагувати на небезпеку, щоб зберегти своє здоров’я та життя. Однак, інколи тривога може перетворити наше життя на справжнє пекло. Що робити коли тривога починає керувати нашим життям? Це відбувається тоді, коли поруч немає реальної небезпеки, але, наш організм включає «тривожну сигналізацію».

    Тривога може мати багато облич. Іноді ми відчуваємо її, як постійне відчуття сильної напруги, яке часто може виникати без серйозних зовнішніх причин. У деяких випадках тривога може проявляти себе ще більш драматично: з’являється раптове відчуття паніки, яке часто супроводжується сильним серцебиттям, відчуттям нестачі повітря, стиснення в грудях чи горлі, запамороченням, пітливістю, відчуттям жару чи холоду. Напади паніки або «панічні атаки» можуть виникати у будь-якому місці та у будь-який час. Панічні атаки сприймаються, зазвичай, людиною  як серцевий напад чи симптом іншого серйозного захворювання, однак, після детальних обстежень лікарі не знаходять проблем у фізіологічній  діяльності нашого організму. Незважаючи на те, що панічні атаки тривають короткочасно, вони  мають тенденцію повторюватися знову, викликаючи щоразу більший страх і розгубленість, що в свою чергу веде до захисної поведінки – уникання місць, у яких людина вперше пережила панічну атаку, уникання фізичних навантажень,приємних активностей. Очевидно, що така зміна способу життя сприяє посиленню тривоги та ще більшій ізоляції.

    Що запускає тривогу? У ситуаціях, коли немає реальної загрози надмірну тривогу чи паніку запускають наші думки, а сааме, думки, що з нами може статися щось страшнее та неочікуване. Накопиченню тривоги сприяє і той факт, що ми не можемо зробити якусь дію, щоб полегшити наші переживання. Це пов’язано з тим, що коли ми маємо реальну небезпеку, то наша тривога запускає наступний “план дій», який ми можемо втілити в життя, щоб уникнути небезпеки і отримати полегшення. Коли ж тривога є уявною, тобто, існує лише в наших думках, то наші дії не можуть бути реальними, вони також є лише уявними. Таким чином наші нереальні уявлення та фантазії, а також тривога за гіпотетичні речі, які можуть ніколи не відбутися, стають причиною наших страждань в реальному житті.

    Що важливо знати про тривожні стани та панічні атаки? Те, що вони не триватимуть вічно і минають. Від панічних атак неможливо померти, оскільки вони є цілком фізіологічною реакцією організму, яка просто виявляється в дуже бурхливий спосіб. Проте, постійна надмірна тривога чи часті панічні атаки з часом можуть приводити до багатьох інших проблем, таких, як дратівливість, порушення сну, труднощі в спілкуванні та сприяти розвитку депресивних станів. Якщо ви відчуваєте, що  надто тривожитесь за життєві ситуації, які раніше не викликали у вас подібних відчуттів чи у вас раптово з’явилися напади сильної тривоги чи паніки, які супроводжуються тілесним дискомфортом, то вам потрібна консультація психотерапевта. Консультація фахівця допоможе дослідити причини надмірної тривоги, успішно її подолати  та повернутися до звичного способу життя.

    Довіра, здобута працею!