Виникли питання? Залиште свої контакти, і ми вам зателефонуємо

    Головна Блог Комп’ютерне поле зору – “золотий стандарт” в діагностиці глаукоми

    Комп’ютерне поле зору – “золотий стандарт” в діагностиці глаукоми

    Демчук Віталія Валентинівна

     

    Автор: лікар-офтальмолог Демчук Віталія Валентинівна

     

     

    Глаукома – це хронічне прогресуюче захворювання при якому незворотньо уражається зоровий нерв (відповідно, відбувається незворотня втрата зору)

    Статична периметрія – метод визначення поля зору, при якому на поверхні півсфери через певні інтервали часу пацієнту представляються нерухомі тест-об’єкти («стимули») змінної величини і яскравості в фіксованій точці поля зору

    Завдяки цьому статична периметрія не лише виявляє дефекти, але й визначає рівень світлочутливості сітківки в попередньо обумовлених ділянках, що дзволяє виявити захворювання на самій ранній стадії.

    • Поле зору (ПЗ) – видимий простір, що сприймається оком при нерухомому погляді.
    • Скотома – це зона втраченого або зниженого зорового сприйняття в межах поля зору, оточена зоною менш зниженого або нормального сприйняття світла.

    Снимок

    Скотоми бувають:

    • Фізіологічні – сліпа пляма (проекція ДЗН).
    • Патологічні – виникають внаслідок патології сітківки, ЗН або на рівні провідних шляхів.
    • Позитивні – пацієнти їх помічають
    • Негативні – виявляються лише при периметрії.
    • Абсолютні – повне випадіння зорових функцій.
    • Відносні – сприйняття об’єкту зберігається, але знижується його чіткість

    Децибел (дБ) –  фізіологічна одиниця світловідчуття. Це поріг світлочутливості сітківки в одиницях, які знаходяться в оберненій залежності до апостиблів. Це означає, що чим вища інтенсивність стимулу, який сприймається певною ділянкою сітківки, тим нижче світловідчуття виражене в дБ і навпаки.

    Особливість структури ДЗН полягає в тому, що аксони гангліонарних клітин сітківки в зоровому нерві групуються у пучки. При цьому нервові волокна, що ідуть з периферії сітківки в ДЗН розміщені ззовні, а ті, що формуються з центральних ділянок сітківки в ДЗН знаходяться з середини.

    23

    Дугоподібні волокна починаються з горизонтального шва  з темпорального боку. Огинаючи макулярну зону, вони формують в ДЗН верхньотемпоральний та нижньотемпоральний пучки. Між цими пучками є папіломакулярний пучок.

    Тому при глаукомному ураженні ДЗН скотоми можуть знаходитись одночасно в парацентральній зоні та на крайовій носовій периферії.

    • Ураження одного чи декілька пучків призводить до утворення різних за формою та розміром скотом.
    • Все це пояснює особливість формування скотом та специфіку їх прогресування при глаукомних змінах.
    • Перші зміни в полі зору виявляються при втраті біля 40% нервових волокон в ДЗН.

    ЗМІНИ ПОЛЯ ЗОРУ ПРИ ГЛАУКОМІ

    ДИФУЗНА ДЕПРЕСІЯ

    При глаукомі зустрічається найбільш часто, але разом з тим така зміна ПЗ не є специфічною ознакою даної патології. Картину дифузної втрати обумовлює безліч факторів: неправильна рефракція, помутніння оптичних середовищ, неуважність і хибно, негативні відповіді, а також дифузні ураження ЗН.

    4

    РАННІ ГЛАУКОМНІ ЗМІНИ В НИЖНЬОМУ ПОЛІ ЗОРУ \ РОЗШИРЕННЯ СЛІПОЇ ПЛЯМИ

    • Вони свідчить про ураження верхніх дуг нервових волокон.
    • Наприклад, у вигляді нижньої дугоподібної скотоми, що не досягає периферії з назальної сторони, або широкі скотоми, що з’єднується з сліпою плямою

    .5

    АСИМЕТРІЯ ВЕРХНІХ І НИЖНІХ ЧАСТИН \ ІЗОЛЬОВАНІ ТЕМПОРАЛЬНІ ДЕФЕКТИПри цьому варто звернути увагу і на карту можливих відхилень – при однаковому показнику (напр. 19 дБ) у пацієнтів понад 70 років, статистична програма надає більше значення змінам нижче від середньої лінії. Це свідчить, що невелика депресія у верхньому полі нерідко зустрічається в людей похилого віку в нормі, а у нижньому полі у вигляді дугоподібного розширення сліпого пятна – менш, ніж в 0,05% випадків

    6

    АСИМЕТРІЯ ВЕРХНІХ І НИЖНІХ ЧАСТИН ЧЕРЕЗ ГОРИЗОНТАЛЬНИЙ МЕРИДІАН \ НАЗАЛЬНА СХОДИНКА

    7

    ДУГОПОДІБНІ СКОТОМИ \ СКОТОМИ У ФОРМІ «КОМЕТИ»

    • Утворюються внаслідок поступового зливання парацентральних дефектів знизу або зверху. Скотоми у формі «комети» утворюються внаслідок поширення дугоподібних скотом до назального боку до горизонтального меридіана.

    8

    ПОДВІЙНА ДУГОПОДІБНА (КІЛЬЦЕВА) СКОТОМА

    • При розширенні екскавації до обох полюсів ДЗН дефекти найчастіше різні по величині – нижній більший. внаслідок поширення дугоподібних скотом до назального боку до горизонтального меридіана.

    10

    ЗАПУЩЕНА ГЛАУКОМНА ОПТИКОНЕЙРОПАТІЯ

    • Переважно ураження макулярних волокон і назальної частини сітківки виникає в останню чергу. Тому в термінальній стадії частіше залишаються центральні та темпоральні «острівки» чутливості.
    • 12
    Довіра, здобута працею!