Дякуємо. Ми Вам перетелефонуємо впродовж дня

31-03-2018

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ІІ ТИП. Раціональне харчування

Автор – Герасименко Вікторія Володимирівна – лікар ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії

Раціональне харчування  (від латинського rationalis розумний) – це фізіологічно повноцінне харчування, що враховуєхарактер праці, фізичну активність, вік. Воно сприяєзбереженню здоров’я, високої фізичної та розумової працездатності, а також активному довголіттю.

Раціональне харчування відноситься до факторів, що зміцнюють імунітет

Що таке метаболічний синдром?
Під цим поняттям експерти мають на увазі цілий комплекс порушень обміну речовин. До них відносять: ожиріння по абдомінальному-вісцеральному типу, гіпертонію, порушення ліпідного і вуглеводного обміну в організмі, збої у роботі дихальної системи, які трапляються переважно вночі.

Кожне із зазначених захворювань тісно пов’язане одне з одним. А їх комбінація визначає наявність у людини метаболічного синдрому.

Що лежить в основі метаболічного синдрому?
В основі патології лежить інсулінорезистентність. Говорячи простою мовою, це несприйнятливість тканин і клітин до інсуліну. Вони просто на нього не реагують, тому рівень цукру в крові не знижується, а людина постійно відчуває слабкість і втому.

У результаті виникає гіперінсулінемія, яка з часом може призвести до цукрового діабету, гіпертонії, атеросклерозу та інших неприємних наслідків.

Клінічна картина  метаболічного синдрому

  1. Абдомінально-вісцеральне ожиріння
  2. Інсулінорезистентність та гіперінсулінемія
  3. Порушення толерантності до глюкози і ЦД 2 типу
  4. Артеріальна гіпертензія
  5. Дисліпідемія (ліпідна тріада: ліпопротеїни низької та високої щільності, тригліцериди)
  6. Ранній атеросклероз або ішемічна хвороба серця
  7. Порушення гемостазу
  8. Гіперурикемія і подагра
  9. Мікроальбумінурія
  10. Гіперандрогенія

ЦІЛІ ЛІКУВАННЯ ОЖИРІННЯ

  • Зменшення маси тіла (зі швидкістю 0,5-1,0 кг на тиждень)
  • Підтримання зниженоЇ маси тіла і запобігання повторної прибавки
  • Зниження рівня глюкози
  • Зменшення вираженості факторів ризику супутніх захворювань: зниження артеріального тиску і ліпідів крові

Продукти, які можна вживати без обмежень зелень, усі овочі, за винятком картоплі, чай, кава без додавання вершків і цукру

Продукти, які можна вживати у помірній кількості (половину від звичайної порції): нежирне м`ясо, нежирна  риба, нежирні молочні продукти і сир, картопля, кукурудза, бобові, хліб, каші, фрукти (3-4 порції на день)

Продукти, які слід виключити  із повсякденного раціону:

  • продукти, що містять багато жиру: масло, жирні м`ясо і риба,
  • копченості, ковбасні вироба, шкірка птахів, консерви
  • сир із жирністю більше 30-40 %,
  • вершки, сметана, майонез, горіхи і зернята
  • Цукор і солодощі (кондитерські вироби, цукерки і шоколад)
  • варення, джем, мед, солодкі напої, морозиво
  • алкогольні напої

ЖИРИ – ПЛАСТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ, ДЖЕРЕЛО ЖИРОРОЗЧИННИХ ВІТАМІНІВ

“приховані” –  м`ясо, риба, молоко, сир

“явні” – масло, копченості, сало, смажене, майонез, сметана, зернята, горіхи

Добова потреба – 20-30 г масла, до 30-40 г сметани  (10-15% жирності)

ВУГЛЕВОДИ

Легкі (швидкі) вуглеводи

цукор

солодощі (включно кондитерські

вироби, шоколад ), мед – виключаємо

Повільні вуглеводи (крохмалі)

Хліб – 1 шматок

Картопля – 1 середня картоплина

Макарони, каші, бобові – усі гарніри

по 1/2 склянки (2 ст. ложки з гіркою)

1 ХО  (хлібна  одиниця)= 12 г вуглеводів

Фрукти (окрім бананів, винограда, кавуна, дині, сухофруктів)  – 1 апельсин, 1 яблуко, груша, персик, дрібні фрукти (мандарини, абрикоси, сливи) – 3 – 4 шт. ,чашка будь-яких дрібних ягід – 140-170 г

Рідкі молочні продукти – 1 склянка

 

Довіра, здобута працею!